Rasstandaard korthaar vizsla

Gebruik


De Vizsla is een veelzijdige gebruikshond voor de jacht, die zowel in het veld als in bos en in water moet kunnen werken, met de volgende rastypische eigenschappen : uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en aangeboren aanleg om een zwemspoor uit te werken dank zij zijn uitgesproken voorliefde voor het waterwerk. Hij verdraagt zowel zwaar terrein als ook extreme weersomstandigheden. Als allround gebruikshond voor de jacht zijn schot- en wildschuwheid, niet willen voorstaan en niet apporteren, net zo ongewenst als gebrek aan wil om waterwerk te doen. Vanwege zijn probleemloze karakter en zijn aanpassingsvermogen, kan hij ook gemakkelijk in huis worden gehouden.

Indeling FCI: Groep 7, staande honden
Sectie 1, Continentale honden
Met werkkwalificatie (veld en water)


Kort Historisch overzicht


De voorouders van de Hongaarse staande hond, kwamen met nomaden mee naar Hongarije. Schriftelijke vermeldingen en afbeeldingen zijn al in documenten uit de 14e eeuw te vinden. Zijn belang voor de jacht is sinds de 18e eeuw gestadig gegroeid. Reeds aan het einde van de 19e eeuw werden in Hongarije wedstrijden voor staande honden georganiseerd, waaraan ook door Hongaarse staande honden met succes werd deelgenomen. In die tijd speelden bij de ontwikkeling van het ras waarschijnlijk ook andere jachthondenrassen een rol. Een doelgerichte en doorgedreven fok begon rond 1920 ; in 1936 werd de Hongaarse staande hond als ras erkend door de FCI.

Algemene verschijning

Middelgrote, elegante jachthond met edel voorkomen en met een korte tarwegele vacht. De eerder lichte, droge, atletische bouw verenigt in perfekte harmonie schoonheid en kracht.

Belangrijke verhoudingen

De romp is iets langer dan de schofthoogte.
De borstdiepte is iets minder dan de helft van de schofthoogte.
De voorsnuit is iets korter dan de helft van de lengte van het hoofd.

Gedrag / Karakter (Aard)

Levendig, vriendelijk, evenwichtig, gemakkelijk af te richten.
Zijn uitzonderlijk vermogen om contact te houden met zijn baas zit in zijn aard.
Hij verdraagt geen grove behandeling en mag noch agressief noch schuw zijn.

Hoofd

Droog, edel, goed geproportioneerd.

Bovendeel van het hoofd


Schedel : matig breed, licht gewelfd, middengroef is matig opvallend en loopt van de middelmatig ontwikkelde achterhoofdsknobbel tot aan de stop. De wenkbrauwbogen zijn matig ontwikkeld.
Stop : matig.

Aangezicht.


De neusspiegel : brede en goed ontwikkelde neusspiegel met zo groot mogelijke neusgaten. De kleur van de neusspiegel is iets donkerder dan en harmonieert met de kleur van de vacht.
De snuit : stomp, niet spits, met krachtige kaken, goed gespierd. De neusrug is recht.
Lippen : tegen het gebit aanliggende lippen, niet loshangend.
Kaken/gebit : krachtige kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, waarbij de bovenste snijtanden zonder tussenruimte over de onderste tanden sluiten en de tanden recht in de kaken staan; 42 gezonde, tanden, overeenkomstig de tandformule.
Wangen : krachtig en goed gespierd.
Ogen : middelgroot, enigszins ovaal. De oogleden zijn goed aangesloten. De blik is levendig en intelligent. De oogkleur is bruin en in harmonie met de kleur van de vacht. Een wat donkerder kleur geniet de voorkeur.
Oren : een beetje naar achter en middelmatig hoog aangezet. De oren zijn dun en liggen vlak tegen de wangen. Ze eindigen naar onder in een afgeronde V-vorm. De lengte bedraagt ongeveer ¾ van de lengte van het hoofd.

Hals

Middelmatig lang en in harmonie met het totaalbeeld. De nek is zeer gespierd en licht gewelfd. Strak aanliggende keelhuid.

Romp

Schoft : geprononceerd en gespierd.
Rug : Sterk, goed gespierd, strak en recht. De wervelkolom moet door spieren bedekt zijn.
Lendenpartij: Kort, breed, strak, gespierd, recht of lichtgewelfd. De overgang van rug naar lenden strak en compact.
Croupe : Breed en voldoende lang, niet kort afgeslagen, naar de staart toe licht afgerond, goed gespierd.
Borst : Diep en breed met goed ontwikkelde, gespierde en middelmatig gewelfde borst; zover mogelijk naar achteren reikend borstbeen. Borstbeen en ellebooggewricht liggen op dezelfde hoogte. Ribben matig gewelfd. Achterste ribben ruim naar achteren reikend.
Onderbelijning en buik : In een elegante boog, licht oplopend naar achter, strak.

STAART

Enigszins laag aangezet, bij de aanzet sterk, geleidelijk dunner toelopend. In landen waar geen coupeerverbod geldt, kan de staart uit voorzorg bij jachtgebruik met een kwart ingekort worden. Als de staart niet mag worden gecoupeerd, reikt deze tot het spronggewricht en wordt recht of licht sabelvormig gedragen. In beweging wordt de staart horizontaal gedragen. De staart is goed en dicht behaard.

LEDEMATEN

VOORHAND
Algemeen : Vanaf de voorkant gezien staan de voorbenen parallel, van opzij gezien loodrecht en goed onder het lichaam geplaatst. Goede botstructuur en sterk gespierd.
Schouders : Schouderblad is lang, schuin en naar achteren vlak aanliggend. Uitgrijpend in beweging, sterk en droog gespierd. Goede hoeking tussen schouderblad en opperarm.
Opperarm : zo lang mogelijk en goed gespierd.
Ellebogen : aansluitend aan de romp, maar niet aangedrukt, noch naar buiten, noch naar binnen gedraaid. Goede hoeking tussen opperarm en onderarm.
Onderarm : Lang, recht en goed gespierd. Sterke, maar geen grove botten.
Polsgewricht : Droog en sterk
Middenvoet : Kort, slechts zeer licht schuin gesteld.
Voorvoeten : Licht ovaal met vlak tegen elkaar aanliggende, sterk gewelfde, krachtige tenen. Sterke, bruine nagels. Stevige gripgevende leigrijze voetkussens. Zowel in stand als in beweging, staan de voeten parallel.

ACHTERHAND
Algemeen : Van achteren gezien staan de achterbenen recht en parallel. Goede hoekingen, sterke botten.
Dijbeen : Lang en gespierd. Goede hoeking tussen bekken en dijbeen.
Knie : Goede hoeking tussen dijbeen en onderbeen.
Onderbeen : Lang, gespierd en pezig. Ongeveer even lang als het dijbeen. Goede hoeking tussen onderbeen en middenvoet.
Spronggewricht : Krachtig, droog en pezig, in verhouding laag geplaatst.
Middenvoet : loodrecht, kort en droog.
Achtervoeten : als de voorvoeten.

GANGWERK

Zijn typische gangwerk is een zwierige, lichtvoetige, elegante en ruim uitgrijpende draf, met veel stuwing en overeenkomstige paslengte. Tijdens het zoeken in het veld een volhardende galop. De rug is vast en de bovenbelijning blijft horizontaal. Een goed opgerichte houding. Telgang is ongewenst.

HUID

Glad aanliggend, zonder plooien. De huid heeft een goed pigment.

VACHT

HAAR : kort en dicht, moet stevig en hard aanvoelen. Hoofd en oren zijn dunner, zijdeachtig en korter behaard. De onderzijde van de staart is iets langer behaard, maar niet opvallend. De beharing moet het gehele lichaam bedekken; enkel de buik is iets lichter behaard. Geen onderwol.

KLEUR :Verschillende nuances van tarwegeel en lichtbruin. De oren kunnen iets donkerder zijn; voor de rest moet de kleur uniform zijn. Rode, bruine of bleke kleuren zijn ongewenst. Een kleine witte vlek op de borst of aan de keel, die niet groter is dan een doorsnede van 5 cm., alsmede witte aftekening aan de tenen, gelden niet als fouten. De kleur van de lippen en de oogleden, moet overeenkomen, met de kleur van de neusspiegel.

GROOTTE

Schofthoogte:
Reuen 58 – 64 cm.
Teven 54 – 60 cm.

Het is onproductief de schofthoogte te vergroten. Het streven is een middelgrote hond. Een goede balans in stilstand en beweging en symmetrie zijn veruit belangrijker dan de in centimeters gemeten grootte.

FOUTEN

Iedere afwijking van hetgeen voorafgaat moet als fout worden gezien; de beoordeling moet in de juiste verhouding tot de graad van afwijking staan.

UITSLUITENDE FOUTEN

Duidelijke afwijkingen van de raskenmerken.
Grote afwijkingen in geslachtstype.
A-typisch hoofd.
Gevlekte neusspiegel.
Hangende of kwijlende lippen.
Bovenvoorbijten, ondervoorbijten, kruisgebit en alle overgangsvormen daarvan.
Het ontbreken van één of meerdere snijtanden, hoektanden, de premolaren 2-4, de molaren 1-2; het ontbreken van meer dan 2 PM1; op de M3 wordt geen acht geslagen. Niet zichtbare tanden gelden als ontbrekende tanden.
Overtollige tanden buiten de normale tandenrij.
Gespleten gehemelte, hazenlip.
Helgele ogen, zeer losse oogleden, ectropion, entropion. Distichiasis (dubbele wimperrij)
Opvallende keelhuid.
Hubertusklauwen aan de achterbenen.
Ernstige fouten in de beweging
A-typische beharing.
Donkerbruin of vaalgele kleur, meerkleurig, niet-uniforme kleur.
Witte borstvlek, groter dan 5 cm..
Witte voeten.
Pigmentfout, zowel in de huid, als ook aan de oogleden en lippen.
Grotere afwijking dan 2 cm. van de minimum en maximum maat.
Elke vorm van wezenzwakte.
N.B. Reuen moeten twee duidelijk aanwezige, normaal ontwikkelde testikels bezitten, die zich in zijn geheel in het scrotum bevinden.   

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.10 | 23:12

Hallo, wij zijn op zoek naar een Vizsla pup die we terug veel liefde kunnen geven. Onze vorige trouwe vriend heeft ons 13 mooie jaren bezorgd.

...
26.08 | 20:35

Kan ik op de lijst staan voor een vizlapup komende tijd? Mvg

...
20.08 | 14:19

Hebben jullie nog pups ter beschikking?
Met dank en vriendelijke groeten, Annelies

...
20.08 | 13:42

Beste,
Hebben jullie vizla pups ter beschikking?

...
Je vindt deze pagina leuk